SIA VH ARM

VÄLKOMMEN TILL DIN BYGG ENTREPENAD

VI UTFÖR ALLT INOM BYGG MEN 
HÄR HAR NI LITE TIPS & RÅD PÅ NÅGRA UTAV VÅRA TJÄNSTER 

FASADMÅLNING

Det första blir att tvätta fasaden innan du målar
Man bör tvätta huset en gång per år för att hålla fasaden ren och i bra skick. När allt kommer omkring är huset en viktig och stor investering, och underhåll är viktigt för att hålla smuts och påväxt borta från fasaden. Skall du måla huset är tvätten ännu viktigare. Tvätten hjälper till att matta ner färgen och ger bättre fäste för den efterföljande målningen. Dessutom tar du bort både smuts och påväxt som du inte vill ska påverka träet under det nya färglagret. En ren husfasad är en hälsosam husfasad!
Börja med att se till så att fasaden är ren från mögel, pollen och annan ytbeläggning.

Om fasaden varit målad tidigare så behöver du skrapa eller slipa bort löst sittande färg och gråträ från ytan.
Impregnera sedan trärena ytor, för att skydda mot fuktangrepp och sprickor.

Om du ska måla nytt trä är det viktigt att impregnera utsatta delar av fasaden, som till exempel ändträ.
För att uppnå bästa resultat rekommenderas att du impregnerar hela ytan.

Sedan behöver du stryka grundfärg på ytor som är impregenerade och trärena.
Den motverkar fuktangrepp och ger underlaget en jämn yta, för ett slutresultat utan skiftningar.

Måla fasaden två gånger
Har du gjort jobbet ordentligt, kommer du inte att behöva måla igen – på länge. Sköt om fasaden genom att tvätta den då och då, så håller sig huset fint ännu längre. Grattis till ditt fina, nymålade hus och NJUT av slutresultatet. År efter år.

INOMHUS MÅLNING

Börja med att rengöra väggen för att ta bort smuts och fett och för att säkra att färgen sitter ordentligt. Lägg täckpapp på golvet och maskera alla lister noggrant. Titta över väggen för att se om den gamla färgen har börjat lossna. Skrapa bort all löst sittande färg och slipa av den skrapade ytan lite lätt.

Om det finns ojämnheter på ytan efter eventuella skruvhål ska de spacklas.
Börja med att sparmåla med vinkelpensel längs lister och hörn för att underlätta innan du ska rolla. När du ska måla vägg är det viktigt att tänka på att måla en vägg i taget i rummet därför att då hinner inte färgen torka. Hinner färgen torka kan resultatet bli flammigt och randigt. När du kommer till ett eluttag eller strömbrytare målar du försiktigt runt.
Använd roller när du målar vägg

Nu är det dags att använda dig av en roller och fylla i partierna som du har målat med pensel. Om det finns ytor som är mer svåråtkomliga kan du använda dig av en pensel och stöppla ytan för att få samma målade struktur på hela din målade vägg. Upprepa samma procedur på alla väggarna och låt sedan färgen att torka på väggarna.

Andra strykningen på väggen
- Gör en andra strykning med färgen på samma sätt som den första. Men var noggrann med att ha mycket färg i rollern för annars kan väggen lätt bli flammig.
Nu är du färdig med att måla vägg, bra jobbat!

KÖKSRENOVERING

Några moment som brukar förekomma när du ska renoverar köket är:
1. Riva det gamla köket. ...
2. Renovera ytskikt i form av att spackla, slipa och måla om väggarna. ...
3. Lägga nytt golv. ...
4. Montera stommar, luckor, knoppar, bänkskivor, täcksidor mm. ...
5. Kakla väggen. ...
6. Koppla in vitvaror och montera köksfläkt.

Har du bestämt dig för att bygga ett nytt kök eller renovera ditt kök på egen hand? 
Att montera ett kök kräver händighet och tålamod. Majoriteten av alla som väljer att köpa ett nytt kök vänder sig till en snickare som får sköta köksmonteringen. Är du en händig person som har tålamod så går det däremot bra att montera på egen hand. Det finns dock en del aspekter att tänka på i förväg. Och det hjälper vi dig med – viktiga saker att tänka på när du ska bygga kök steg för steg.

Före köpet av kök
Det är ytterst viktigt att du börjar med att mäta ditt kök noggrant så du vet att alla sektioner och passbitar vid sidan om skåpen kommer att få plats.

Före monteringen av köket
- Förvara bänkskivor, luckor och sidor plant på golvet.
- Läs noggrant igenom monteringsguiden och följ den sedan steg för steg.
- Kontrollera med vattenpass att väggar och golv är jämna.

Under köksmonteringen
- Använd dig av en vägglist när du monterar skåpen. Den sätts upp med hjälp av vattenpass och gör så att skåpen har något att vila på innan skruvas fast i väggen. När det gäller överskåpen tas vägglisten bort efter monteringen.
- Alla över- och underskåp är försedda med en tvärgående bärribba i övre delen av ryggen. Det är genom den som du skruvar fast skåpet i väggen.
- Skåp med en bredd på minst 80–100 cm bör förutom en skruv på varje sida även ha en i mittenpartiet.
- Välj lämplig skruv och plugg beroende på väggmaterialet.
- Använd skruvtvungar när du sätter upp skåp intill varandra. Men lägg en liten träbit under tvingarna så att du inte får repor i skåpen.
- Kontrollera lod och våg när skåpen har passats ihop, innan det är dags att skruva ihop dem med särskilda monteringsskruvar.
- Glöm inte passbitar om skåpet placeras mot en vägg för att kunna öppna luckorna minst 90 grader.

Belysning och elektricitet – anlita alltid elektriker
- Anlita alltid en certifierad elektriker för att sätta in nya eluttag och dra elkablar.
- Samma sak gäller om du ska installera belysning och spänningen som är över 12 volt.
- Trenden går mot att ha LED-spotlights i köket och dekorationsbelysning även i lådor samt under socklar.

Glöm inte detta när du bygger kök!
Alla vatten- och gasanslutningar måste precis som installationer av elektricitet och vitvaror utföras av behöriga yrkesmän vilket SIA VH ARM har.

BADRUMSRENOVERING

Badrum steg för steg
 
När vi utför badrumsrenoveringar görs det i flertalet olika steg. Vi utför alltid våra arbeten med noggrannhet och professionalitet.

Det första vi gör är att täcka badrumsgolvet med skyddspapp. Vi ställer även in alla redskap vi kan tänkas behöva. Detta kallas för ”etablering”.
Efter det sker demonteringen där vi helt enkelt demonterar all inredning i rummet för att de varken ska kunna förstöras eller vara i vägen. Det är alltså bland annat element, toalett och väggskåp.

När dessa förberedelser är klara påbörjar vi rivning. Ytskiktet på alla väggar och golv rivs. Hur mycket vi lägger ner på detta beror helt på vad som ska utföras i badrummet. Om vi till exempel ska lägga om avloppsrören krävs det betydligt mer och vi måste då bryta upp och slå sönder hela golvet.
Återuppbyggnad är steg nummer fyra och är precis som det låter. Vi konstruerar nytt golv ifall det blivit uppbrutet under arbetet och drar om vattenrör om det behövs.

Sedan sker underarbetet vilket betyder att vi spacklar allt som krävs för att ert badrum ska få jämna ytor att arbeta på.

Det sista som sker i själva arbetet är isolering, kakelsättning och fogning.
När allt detta är klart gör vi en komplettering och en avetablering där vi monterar tillbaka allt som togs bort vid etableringen och tar bort alla byggsopor och maskiner igen.

TAKLÄGGNING

-Takets uppbyggnad och funktion
Ett tegeltak består av ett flertal lager med olika funktioner. Denna beskrivning är baserad på ett tak där understa lagret är råspont. Ovanpå detta ligger en takpapp och om teglet är takets livrem så är underlags­pappen takets hängslen. Den fukt som tar sig igenom teglet stoppas av takpappen.
Ovanpå pappen ligger två lager med läkt – ett för att lufta undertaket och ett för att bära upp tegelpannorna. På läkten ligger sedan tegelpan­norna, som egentligen är det enda man ser när man tittar på ett tak.

Inspektion och planering
1. Ta bort de gamla takpannorna om det är ett gammalt tak som ska renoveras. Riv ner läkten och vindskivorna och dra även bort takpappen. Man ska alltid byta ut läkt och papp när man ändå kostar på sig att byta pannor. I sammanhanget är det ett litet jobb och en liten kostnad.
Se över undertaket på både in- och utsidan. Svarta fläckar eller blånadssvamp på insidan behöver inte betyda röta, men inspektera extra noga kring takfot och skorsten där rötskador oftast uppstår. Byt ut allt dåligt trä mot nytt så att du får ett fräscht undertak.

2. Mät takets vinkel och försäkra dig om att den är tillräcklig för tegelpannor. De flesta pannor kräver 14 graders vinkel, men det finns även de som kräver 22 grader.
Försäkra dig också om att taket håller för att bära upp ett tegeltak. Om du till exempel har haft plåttak tidigare är det inte säkert att konstruktionen klarar av viktskillnaden.
Underlagspapp
3. Sopa rent taket och rulla ut underlagspappen. Börja nerifrån och lägg pappen omlott där nästa våd överlappar den under. Underlagspappen spikas med pappspik i ett sicksackmönster i överkant med ungefär 12 cm mellan spikarna. I vådernas nederkant finns en klisterremsa som överlappar spikraden i våden under.
Runt eventuella takfönster och skorstenar skärs pappen till och klistras med asfaltklister för att det ska täta ordentligt


4. När båda sidor av taket är täckta med papp klistras en våd underlagspapp över nocken. Vid takfoten spikas en fotplåt.
Se till att fotplåten täcks av den nedersta pappvåden


Strö- och bärläkt
5. Undertaket är nu klart och du har ett tätt skydd mot väder. I detta läge gör det därför inget om det skulle komma regn under arbetets gång. Det är dags att spika upp läkten och man börjar då med ströläkten som har måtten 25 x 25 mm. Spika denna vertikalt med cc 600 mm där varannan sitter rakt ovanför en takstol och varannan mellan takstolarna


6. Spika sedan bärläkten horisontellt och börja alltid nerifrån. Bärläkten har måtten 25 x 38 mm. Den nedersta bärläkten ställs på högkant. Detta gör man för att pannorna ska hamna i rätt vinkel.
Olika pannor har olika mått som bestämmer avståndet mellan bärläkterna. Läs på instruktionerna för just dina pannor och såga till en passbit med detta mått så slipper du mäta varje gång. Tänk på att den nedersta raden pannor ska sticka ut 30–50 mm nedanför takfotens kant.


7. Längst ner vid takfoten monteras nu en så kallad fågellist. Denna för­hindrar löv, grenar, fågelbon och dylikt från att försämra den viktiga ventilationsfunktionen mellan taklagren.
Montera också glidskydd för stege eller liknande tillbehör för taket.



Läggning av pannor
8. Nu kommer det mödosamma jobbet med att få upp de nya pannorna på taket. Om man får pannorna levererade kan man ibland mot tillägg få dem direkt upp på taket, något som kan vara värt varje krona. Annars finns rullband att hyra. Tänk på att placera ut pannorna jämnt på taket så inte en liten del av taket får all tyngd.


9. Börja längst ner till höger och lägg ut hela nedersta raden med pannor. Kontrollera att bredden går jämnt ut, annars finns halvpannor att köpa för att slippa kapa.
I varje takpanna finns ett hål längst upp för att fästa pannorna med hjälp av pannspik, stormclips eller tegelkrokar. Vanligtvis görs detta bara på tak med en brant lutning eller vid speciellt utsatta delar. Det kan dock vara klokt att fästa de yttersta raderna på taket samt kring fönster och skorsten.


10. Börja montera de så kallade kolumnerna, alltså i rader uppåt mot taknocken. Tänk på att varken pressa ihop pannorna för mycket eller sätta dem för glest. I pannorna finns spår som passar i varandra så känn efter och lägg ut pannorna efter dessa spår.
En bra hjälp i detta läge är en person på marken som kollar att kolumnerna blir raka; ett alternativ är att sätta upp ett snöre att hålla sig till.



11. När taket är fyllt med pannor är det dags för nockpannorna. De läggs ut ovanpå nocken och skarvarna tätas med speciell tätningsmassa för att förhindra att fukt tränger in. Alla nockpannor spikas i nocken för att inte riskera att blåsa av.

12. Montera tillbaka vindskivor och vattbrädor och njut av ditt nya tegeltak som säkerligen kommer hålla i 30 år!


Vi arbetar i följande områden:
Botkyrka, Danderyd, Ekerö, Haninge, Huddinge, Järfälla, Lidingö, Nacka, Nykvarn, Nynäshamn, Salem, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Stockholm City, Sundbyberg, Kista, Södertälje, Tyresö, Täby, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö, Österåker, Märsta, Sigtuna, Hässelby, Vällingby, Jakobsberg.


Vi utför följande arbete:
Totalrenovering, Renovering , Spackling, Bredspackling, Vägg och tak, Målning av väggar, Tak, Våtrum, Kakel och klinker, Snickerier, Dörrar, Fönster, Oljebehandling, Husmålning, Fasadmålning, Tapetsering, Vävning, Lister, Isolering, Golv, Tapetborttagning, Fönstermålning, Hantverkare, Kök, Köksrenovering, köksinredning, Sätta kakel över diskbänk, Laminatgolv, trappmålning inomhus, Måleri, målning, Snickeri, Målning av fasad, Taktvätt, Fasadtvätt, Marktvätt, Väggmålning, Takmålning, Sprutmålning, dörrmålning, fönstermålning, fönsterrenoveringar, spackling, bredspackling, tapetborttagning, tapetsering.
Passa på och få en gratis offert.
Webbproduktion & SEO: www.pilot7600.com Copyright 2013 SIA VH ARM - All Rights Reserved